Allmänt

Beroende – Vad är det?

Jag har skrivit flera gånger tidigare om sockerberoende och egentligen vet jag inte om det finns så mycket mer att tillägga. Det är väl snarare att återigen trycka på viktiga punkter som andra väljer att se förbi.

Förra året läste jag nämligen Sockerbomben 3.0 och författarna där fokuserar väldigt mycket på att sockerberoende är en sjukdom, likt alkoholberoende eller drogberoende. Precis som jag skrev då accepteras detta inte lika väl i sjukvården eller i samhället överlag. Om ni vill läsa en bra jämförelse mellan alkoholism och sockerberoende finns det här.

I många fall ser människor ner på överviktiga personer. De kan fundera över om de verkligen ska sitta där och äta godis, eller om de verkligen ska ha en bit mat till. Många tror att allt handlar om vad man själv vill. De ser inte exempelvis bakomliggande sjukdomar, de ser inte personens psyke och egenskaper och de ser definitivt inte ut hur personen plågas av ett beroende som är så starkt att man nästan behöver avgiftas, precis som en alkoholist. Jag tror dock på att man kan vara mer eller mindre beroende.

Jag är sockerberoende. Jag har ätit godis i smyg och gömt det. Jag har kastat i mig godis. Jag har tänkt för mycket på godis. När jag gjorde slut med sockret tidigare den här månaden fick jag avgiftningssymtom i form av huvudvärk och jag var mer lättretlig. De första dagarna var jobbiga rent fysiskt men jag tycker ändå att det har gått okej. Det gäller bara att hålla sig kvar över ytan nu och kämpa på. Jag vet andra som inte har det lika ”lätt” och det är inte BARA att sluta, det är inte BARA att skärpa till sig. Tänk steget längre innan ni kommenterar eller tittar snett på någon med övervikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s