Allmänt

Vitaminer – Vad är vad?

Det här med vitaminer kan ju vara lite utav en djungel. Vad är vad? Vad är bra för t.ex veganer eller vad ska man ta? Jag tänkte lista de olika vitaminerna här nedan samt skriva om vad vi tar dagligen här hemma.

Vitamin A
Denna vitamin behövs för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt. Vitaminen har också en grundläggande betydelse för utveckling, tillväxt och differentiering av embryot under den tidigaste delen av graviditeten, för att fostret ska utvecklas normalt och få en fullgod syn.

Du hittar mycket vitamin A i inälvsmat. Andra bra källor är matfett, ost och ägg. Grönsaker och rotfrukter innehåller karotenoider som kan omvandlas till vitamin A i kroppen om och när det behövs.

Normalkost täcker dagsbehovet av vitamin A väl och brist på vitaminen är extremt ovanligt.

Vitamin B12
Vitamin B12 behövs bland annat för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av blodkroppar. Det är också nödvändigt för nervsystemets funktion.

Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel som fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost. Fermenterade produkter, alltså jästa eller mjölksyrade, kan innehålla lite vitamin B12. Det finns även inaktiva former av vitamin B12 i kosten, särskilt i vegetabilier. De inaktiva formerna av vitaminet kan inte våra kroppar tillgodogöra sig. Vissa drycker berikas även med vitamin B12, t.ex havredryck.

För veganer är det därför mycket viktigt med tillskott på vitamin B12 eller tillräckliga mängder av berikade livsmedel. Även för lakto-ovo-vegetarianer kan intaget bli för lågt, trots att vitamin B12 finns i både mjölkprodukter och ägg.

Vitamin B6
Vitamin B6 är nödvändigt för proteinomsättningen och har betydelse för exempelvis nervernas funktion.

Du hittar mest vitamin B6 i animaliska livsmedel som kött, fågel, korv, ägg och mjölkprodukter. Men även potatis, spannmål, bär och matbröd är goda källor till vitamin B6.

Om man inte äter mjölkprodukter är det viktigt att hitta en annan källa till vitamin B6, till exempel baljväxter, gröna bladgrönsaker, bröd och andra fullkornsprodukter, potatis, frukt, bär, mandel, vetegroddar och sesamfrön.

Vitamin C
Vitamin C fungerar som antioxidant och behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Det underlättar även upptaget av järn från maten.

Vitamin C finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. En stor apelsin, en tredjedels paprika eller 100 g broccoli räcker för att få i sig dagsbehovet. Vitamin C i formen askorbinsyra, E300, är en vanlig tillsats i livsmedel eftersom den fungerar som antioxidant.

Vitamin D
Vitamin D reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på vitamin D kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. Vitamin D är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott.

Vi får i oss vitaminet på två sätt: dels via maten, dels bildas vitamin D i huden när vi är ute i solen.

Vitamin D i mat får vi främst i oss från fisk till exempel innehåller lax, sill, makrill och tilapia mycket vitamin D. Mjölkprodukter, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med vitamin D. Ägg och kött innehåller också en del vitamin D.

Vitamin E
Vitamin E är en antioxidant som bland annat skyddar våra vävnader genom att förhindra att de fleromättade fettsyrorna som bygger upp membranen bryts ner.

Vitamin E finns framför allt i frön och vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter och ägg.

Vitamin K
Vitamin K är nödvändigt för blodets koagulering och har även betydelse för bentätheten.

Kål, gröna bladgrönsaker och vissa oljor är mycket bra källor för vitamin K1 (fyllokinon). Kött, lever, äggula och mejeriprodukter innehåller högre halter av vitamin K2 (menakinoner). Vitamin K2 bildas av bakterier i mag-tarmkanalen hos djur, men kan även finnas i högre halter i fermenterade livsmedel och alger.

Källa: Livsmedelsverket.se

Här hemma äter vi 2 kapslar Omega-3 om dagen per person då vi äter väldigt, väldigt lite fisk och skaldjur. Kristoffer äter 2 tabletter dagligen av MittVal Man som innehåller alla nödvändiga vitaminer och mineraler. Min motsvarighet är ACOs Kvinna som också är 2 tabletter om dagen. Just nu äter vi också extra Vitamin D från ACO.

2 reaktioner till “Vitaminer – Vad är vad?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s