Kost

Sockerberoende – En sjukdom?

Så, efter att ha läst Sockerbomben 3.0 har jag insett att det finns många sätt att se på sockerberoende. Boken fokuserar mycket på att sockerberoende ska framstå som vilket annat beroende som helst, alltså en sjukdom. Detta är dock inte lika accepterat i sjukvården eller i samhället överhuvudtaget. Det spelar ingen roll om effekterna och konsekvenserna blir mer eller mindre detsamma, folk tycker inte att man kan jämföra en alkoholist med en sockerberoende. Varför inte egentligen?

LCHFingenjören skriver väldigt mycket om just sockerberoende på sin blogg och har skrivit en hel del matnyttigt, t.ex varför inte terapi fungerar för en sockerberoende, hur ett beroende kan se ut samt hur man tar sig upp när man har fallit. Hon gör en bra jämförelse mellan sockerberoende och alkoholism som jag tycker att ni borde läsa om ni fortfarande är tveksamma till om de båda är sjukdomar.

Som sockerberoende är det inte bara sockret du inte klarar av utan även mjöl. Dessutom finns så kallade triggers (mat du äter som gör att du blir sugen på socker och mjöl) och det kan handla om nötter, morötter, mejerier och sötningsmedel. Vi är alla olika och reagerar olika på olika saker. Jag har t.ex inga problem med sötningsmedel men jag vet att många har det. Dessutom är det många som börjar äta LCHF men har så svårt att skilja sig från sitt bröd eller sin pasta att de kommer med nya substitut hela tiden. Visst är de kanske nyttigare men om målet är att gå ner i vikt så är det inte alltid bra.

Jag tycker absolut att sockerberoende är en sjukdom och att fler inom sjukvården i Sverige borde inse det. Sjukvården tycker ju annars att det bara sitter i kroppen, i vikten när det i själva verket sitter i huvudet. Vi behöver ändra vårt beteende till socker och mat! Om någon söker hjälp för sin vikt eller sitt beteende ska man inte bara få höra ”det är bara att bestämma sig” för det har inte alltid med karaktären att göra heller. Dina gener bestämmer till exempel till viss del hur stor risken är att du trillar dit och sedan är det mycket annat som spelar in. Jag själv har beroenden bakom mig och även i generna men det ska jag skriva mer om en annan dag.

2 reaktioner till “Sockerberoende – En sjukdom?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s