Kost

Sockerfällor i hemmet

Vet ni på riktigt hur mycket socker som göms i era skafferier och kylskåp? Det finns ju givetvis de uppenbara såsom O’boy, Coco Pops, Nutella, ketchup och så vidare men det finns också väldigt mycket som en vanlig Svensson inte har koll på. Främst för att man sällan kollar ingredienserna i det man köper.

För några år sedan var jag på en föreläsning om just detta och då pratade vi mycket Lingongrova, ni vet brödet? Det ser gott ut, det är mörkt och då per automatik tror många (även jag tidigare) att det är nyttigt men vet ni hur mycket socker det innehåller? 9 g per 100 g. Det kan man t.ex jämföra med danskt rågbröd som är bakat med surdeg och bara innehåller 2,9 g sockerarter per 100 g. Bröd överhuvudtaget är ofta sockerfällor och där gäller det att ha lite koll.

En annan ganska vanlig sockerfälla är juice, som flera även säger är farligare än läsk. Det finns lika mycket socker i juice som i läsk. Däremot finns det fibrer och vitaminer i juice som vi inte hittar i Coca Cola, men du kan lika gärna hitta det på andra ställen, t.ex i grönsaker. En vanlig apelsinjuice från Bravo innehåller 9 g sockerarter per 100 g.

Smaksatta produkter vet nog de flesta vid det här laget att det inte är särskilt bra. Men vet ni skillnaden? En naturell fullfet mild yoghurt från Arla ligger på 3,8 g per 100 g medan den som är smaksatt med jordgubbar ligger på 11 g sockerarter per 100 g. Men så finns det de som säger att de vill ha smak på yoghurten, att det inte smakar gott annars. Ös på med skivade äpplen, jordgubbar från frysen, skivad banan eller ja, vad som. Smaksätt yoghurten hemma i stället! Och samma sak gäller ju müsli, såser, kryddor och marinader – gör det själv hemma så slipper ni allt onödigt socker!

Något som jag aldrig har tänkt på är att smörgåsgurka i burk skulle innehålla socker men den innehåller hela 17 g sockerarter per 100 g! Det är ju galet.

Vad jag ville med det här inlägget var egentligen att få er uppmärksamma på vanliga sockerfällor, hur ni kan se till att inte hamna där samt ge lite tips. Jag är själv otroligt dålig på att kolla innehållsförteckningen på produkter jag köper men sedan den här dokumentären släpptes har jag börjat bli bättre på det.

bread-534574_1920

4 reaktioner till “Sockerfällor i hemmet”

  1. När jag körde helt sockerfritt för något år sen så blev jag varse om allt socker därute och det var verkligen skrämmande. Går ju knappt att hitta skinka/kalkon/kycklingpålägg utan socker idag tex :/

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s