Viktminskning

Om vikt och BMI

Jag läste ett inlägg hos Annika för ett tag sedan som handlade om vikt och att man helst skulle kasta vågen åt fanders! Vissa saker höll jag med om, andra inte fullt lika mycket. Jag tänkte jag skulle skriva lite om ämnet ur min synpunkt.

Ja, det är för myckt fokus på sifforna.

Ja, BMI är bara en måttstock.

Ja, muskler väger mer än fett.

Nej, det är inte bra för unga människor att växa upp med den här vikthetsen.

MEN för många behövs det en våg, t.ex för mig. Jag väger såpass mycket mer än vad jag ”bör” att det inte hjälper om jag känner att jag trivs med vikten – det hänger ju ändå på mitt liv. När det gäller så många kilos övervikt är det dessutom en stark morot när jag ser ett minus varje vecka och det ger mig viljan och kraften att fortsätta. Många förespråkar istället ett måttband men det har inte alls samma effekt på mig, även om jag märker att centimeterna bara försvinner.

Jag tror inte att jag är ensam om att tycka såhär. Jag förstår varför folk vill ha bort vågen, vikthetsen och det som följer med men för många är den faktiskt livsviktig.

Jag är innerligt trött på BMI och speciellt sjukvårdens sätt att hantera detta (efter två graviditeter med övervikt vet jag vad jag snackar om). Det må hända att jag spär på det hela ytterligare och tänker helt fel men för en gångs skull vill jag hamna inom deras ”ramar”. Eller åtminstone kunna visa upp en stark kropp och faktiskt våga stå upp och säga att jag inte passar in i deras mall på grund av mina MUSKLER.

Nu kanske det här blev lite rörigt men jag hoppas ni förstår min poäng ändå?

tape-measure-1860811_1920

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s