Kost

Att bli av med sockerberoendet

Jag tror att det är en hel del som känner igen sig när jag skriver om sockerberoende. ”Jag ska bara ta en kaka till.. och en till.. och en till!” eller ”Vi ska bara äta godis på fredagar, och så blev det lite över på lördagen så då kunde vi lika gärna äta på söndagen också” är typiska tankar och jag har tänkt dem ett flertal gånger. Jag lovar att jag inte är ensam om detta!

Jag har läst LCHFingenjörens blogg ganska mycket och hon tampas ju med sitt sockerberoende. Hon har valt att ta bort ALLA triggers, även mejerier, för att må så bra som möjligt. Hon jämför också sockerberoende med exempelvis alkoholberoende och jag håller med henne på många punkter. Det är hälsofarligt, det är förmodligen lika svårt att sluta med och man säger inte ”men ett litet glas kan du väl ta, det är ju helg!” till en alkoholberoende. Eller hur? Det är en sak man ofta får höra annars. ”Varför kan du inte ta en liten bit? Bara idag?” Jo, för att om jag tar en liten bit idag för att du ska bli nöjd så är det någon annan som vill att jag ska ta en liten bit imorgon och så är vi tillbaka i beroendet och det felaktiga beteendet.

Om man äter enligt LCHF så försvinner inte sötsuget på ett kick men det dämpas ganska kraftigt. Varför? För att jag äter mig mätt och håller blodsockret på en bra nivå. Sen ska jag inte sticka under stolen med att det är jobbigt att gå förbi godishyllorna på ICA eller liknande. Det kommer att ta sin lilla tid för min hjärna att ställa in sig och det viktigaste under tiden är att orka stå emot. Att verkligen kämpa för att inte trilla dit igen!

Jag tror på mig själv den här gången. Det ska fungera, det bara är så! 

ahlgrens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s